logo

Tag

Victor Fleming

Somewhere over the rainbow

The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939) bevat naast visuele ook auditieve motieven.
Read More

We must be over the rainbow

Het gebruik van technicolor in deze scene is niet enkel gemotiveerd door narratieve elementen, maar ook door genreconventies en de optimalisering van het technicolor procedé in de jaren 1930.
Read More

There’s no place like home

Home is… over the rainbow.
Read More

The Wizard of Oz (1939)

De voornaamste motieven uit The Wizard of Oz worden al in de eerste scenes van de film geïntroduceerd.
Read More

Gone With The Wind (1939) – opening

Sidney Howard adapteerde de gelijknamige roman van Margaret Mitchell (1936) op een voor Hollywood klassieke wijze. In de openingsscène van de film worden zowel de belangrijkste settings als de belangrijkste personages geïntroduceerd. Daarenboven wordt ook meteen duidelijk gemaakt welk doel Scarlett O’Hara zich voor ogen stelt. Hattie McDaniël kreeg voor de rol van Mammy een Oscar voor de beste vrouwelijke bijro
Read More

Gone with the Wind (1939) – Ashley?

Een Southern belle krijgt in Hollywood zelden meteen wat ze wil. Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) ziet haar plannen om Ashley Wilkes (Leslie Howard) te trouwen in de loop van het bijna 240 minuten durende epos Gone with the Wind meerdere malen gedwarsboomd.
Read More

Gone with the Wind (1939) – Miss O’Hara, Will you be sorry?

Vivien Leigh interperteerde de rol van de verwende en vrijgevochten Scarlett O’Hara met verve. Ze kreeg voor deze rol dan ook een Oscar. Het pad van O’Hara gaat niet over rozen, maar zij laat zich niet ontmoedigen. Het gebruik van technicolor was de voorbije jaren een marker geworden voor het genre van de historische spektakelfilm. Gone With the Wind (Victor Fleming, 1939) trok onder meer door het gebruik
Read More

Gone with the Wind (1939) – Rhett Butler

Laat Scarlett O’Hara zich na twee huwelijken waaruit ze als weduwe achterblijft nog verleiden tot een derde poging? Clark Gable, Hollywood’s meest populaire ladies man, waagt alvast zijn kans.
Read More