logo

Tag

Auguste & Louis Lumière

Mr Delaware and the Boxing Kangaroo (1895)

Deze korte film van Max Skladanowsky werd in november 1896 vertoond aan een betalend publiek. Om de film te vertonen werd gebruik gemaakt van de Bioskop projector die werd ontwikkeld door Max en Emil Skladanowsky.
Read More

1895: De eerste films van Auguste & Louis Lumière

De eerste films van de gebroeders Lumière waren ononderbroken opnamen zonder camerabewegingen die een gebeurtenis die zich voor de camera afspeelde registreerden. In de geschiedenis van de montage, geven deze eerste films de nulgraad aan.
Read More

Départ de Jérusalem en chemin de fer (1897)

… tegen 1897 bewoog de camera. Of toch niet? Départ de Jérusalem staat onder filmhistorici bekend als een van de eerste ‘phantom ride’ films. Deze beelden werden gemaakt door Alexandre Promio, een van de eerste cameramannen in dienst van de gebroeders Lumière.
Read More

Arrivée en bateau (1897)

Alexandre Promio deed in mei 1897 tevens België aan. Tijdens een rondreis door het land draaide hij 7 vues, of 7 stadsgezichten. In Antwerpen waar hij Arrivée en bateau draaide, plaatste hij zijn camera op een varende boot. (Dit fragment werd geleend uit de dvd Antwerpen Gefilmde Stad, uitgegeven door Cinematek. De muziek bij deze film is van Hughes Maréchal).
Read More

Partie de cartes (1896)

In 1896 maakt Louis Lumière de korte fictiefilm Partie de cartes. Het kaartspel blijkt een populair thema, want datzelfde jaar maakt ook Georges Méliès (1861-1938) een film met dezelfde titel. Wat de mise-en-scène betreft zijn beide films schatplichtig aan de schilderkunst.
Read More