logo

Tag

Federico Fellini

C’eravamo tanto amati (1974): Het zoete leven

Ettore Scola brengt hulde aan Federico Fellini’s La dolce vita (1960). De setting (i.c. zowat de bekendste filmset uit de Italiaanse filmgeschiedenis) en de cameo’s van Fellini en Marcello Mastroianni kunnen gelezen worden als een zelfreflectie op het medium film en op de filmgeschiedenis.
Read More

La dolce vita (1960)

La dolce vita - In deze schandaalfilm van Federico Fellini (1920-1993) worden eenzaamheid, zinloosheid en tragiek scherp afgezet tegen de economische heropleving van de jaren 1960. De film geeft als geen andere de nieuwe decadentie aan die zich van de Italiaanse samenleving meester maakt.
Read More

My Voyage to Italy: Scorsese on Fellini

De Film Foundation die in 1990 werd opgericht door Martin Scorsese had een belangrijke inbreng in de restauratie van Fellini’s La dolce vita (2010). Scorsese prijst niet alleen door woord en beeld (zoals in bovenstaand fragment uit My voyage to Italy), maar dus ook door daad het Italiaanse filmerfgoed.
Read More

Boccaccio ’70 (1962)

In 1962 maken Federico Fellini, Luchino Visconti, Vittorio De Sica en Mario Monicelli een episodefilm die zijdelings gebaseerd is op Boccaccio’s Decamerone (14e eeuw). Twee jaar nadat hij in La dolce vita (1960) de sterrencultus en het decadente leven fileerde, laat Fellini in zijn episode (Le tentazione del Dottor Antoni) Anita Ekberg opnieuw een man tot waanzin drijven.
Read More